Mayday Mayday, em falta un paper!

Quantes vegades hem pensat això mateix en fer un tràmit davant una administració pública? Crec que gairebé tots, encara que sempre hi ha el molt molt previsor. Quan això succeeix, tens la sensació de veure el món caure davant teu. Primer pensar on ho vas guardar. Després encreuar els dits perquè realment estigui on creus que està. Si és així, penses a tornar l’endemà, però cal tornar a demanar festa en el treball. Et comprenc! Pensar en l’administració pública resulta un avorriment, i més si t’atures a pensar que aquesta estructura i aquests processos es financen amb els teus impostos.

Però li donarem un toc positiu a les coses. Per als que esteu molt posats en temes jurídics no hi haurà massa sorpresa, per als que no ho esteu gens, tinc una bona i una mala notícia. Començo amb la dolenta; haig de parlar-vos de lleis, encara que prometo intentar fer-ho amè. La bona notícia és que el que us cexplicaré, en la majoria dels casos, us salvarà de tornar amb més papers, o fins i tot millor, potser no heu de portar-ne cap.

La Llei de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques de 2015 ens juga a favor atorgant a la ciutadania el dret a no haver de presentar cap document que ja estigui en mans de l’administració, ja sigui perquè l’han elaborat ells o perquè en alguna altra ocasió ja li ho vam donar. Així que si t’oblides de portar la declaració de la renda per a demanar una beca menjador, no passa res. Si et diuen que portis la fitxa tècnica del teu vehicle històric per a concedir-te la bonificació en l’impost, els dius que t’aculls a l’art 53 de la Llei de Procediment Administratiu i pots marxar amb gust i ganes, que val el mateix que si l’haguessis portat.

Però alguns pensareu, si demano una beca a l’ajuntament però la renda l’he fet en hisenda, Com és això possible? Perquè si és possible. També a l’any 2015 es va aprovar el principi d’interoperabilitat, que estableix que les diferents administracions han de facilitar-se entre elles les dades relatives als interessats.

Així que res, encara que el tema s’ha tractat de forma generalista, a poc a poc anirem desgranant més detalls d’aquest tema i dels drets que teniu els ciutadans davant les administracions. Us explicarem anècdotes, i potser algun dia aconseguirem, entre tots, entendre perquè les administracions escriuen tan estrany.

Fins aviat
L’equip de Tramit


1 – Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques
2 – Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic